Overslaan en naar de inhoud gaan
Member EEG Group

U bent hier

AZ Delta is in gebruik genomen

Het nieuwbouwziekenhuis AZ DELTA is vollop in de afwerkingsfase. EEG Group stond in voor de elektrische, de medische technologie, sanitaire installatie en het gebouwbeheersysteem.

In AZ DELTA is EEG Group betrokken bij de implementatie en coördinatie van alle technieken. In concreto gaat het om de elektrische en sanitaire installatie, het volledige distributienetwerk voor medische gassen door HEYER, inclusief de productie van de ademlucht, de digitale technieken, die door inteligente koppelingen het uitgebreide en actieve netwerk van 1200 km databekabeling en 40 km glasvezelbekabeling gebruiken om te verbinden met het gebouwbeheersysteem van Building-IQ, de toegangscontrole (+/- 1.200 deuren), telefonie, alarmcentrale, camerabewaking, verpleegoproepsystemen,...

Alle techieken zijn samengebracht in het gebouwbeheersysteem.  Bij storingen wordt de helpdesk van building-IQ automatisch op de hoogte gebracht.

De samenwerking tussen de verschillende EEG GROUP bedrijven zorgt voor een afgewerkt product.

Het hoogspanningslokaal is een mooi voorbeeld van een uitgekiende engineering: In de ruime powerplant staat dan ook de grootste elektrische hub voor het ziekenhuis. De hoogspanningsschakelaars dienen tegenwoordig niet enkel om de stroomkringen te beveiligen en de stromen te verdelen.  Er zijn continu metingen in het apparaat die gekoppeld zijn aan het datanetwerk.

Met een aansluitvermogen van 5,8 MVA verdelen we de eniergie doorheen het ziekenhuis tot in de veilige omgeving van de patient. Om de redundatie te garanderen van het ziekenhuis werden drie noodgeneratoren geplaatst met een totaalvermogen van 5,6 MVA. Patientveiligheid betekend eveneens snelheid, 7 seconden hebben de noodgeneratoren nodig om volledig oppirtationeel te werken. in die tussentijd zorgen de lithion batterijen voor een "NO BREAK" van 7 minuuten voor alle kritische onderdelen in het ziekenhuis.

Via computer verbonden aan het netwerk in het gebouw of buiten het gebouw via internet kunnen we het GBS gaan raadplegen en kan de technische dienst of een ingenieur inzicht krijgen in de status van de verschillende technieken.

De verschillende technieken zijn toegankelijk via een overzichtsscherm, van verwarming, koeling en ventilatie maar ook de koppelingen met het elektrische netwerk, verdeling van de hoogspanning, watertellers, elektriciteitstellers, enz. Alles is samengebracht in dit beheerssysteem.  We kunnen inzicht krijgen aan de hand van grondplannen, waar we temperaturen, status van verlichtingen en zonwering in de lokalen kunnen raadplegen of we kunnen kijken naar processchema’s van de primaire installaties zoals de warmteproductie.  Meer dan 1000 brandkleppen in het gebouw zorgen voor compartimentering tussen de verschillende zones.  De status van iedere brandklep wordt individueel ingelezen en gevisualiseerd op het GBS.  Van zodra een brandklep dichtloopt, gaat er een melding naar de technische dienst.

Het Medisch netwerk heeft een volledige redundantie op dieverse locatie. De geintigreerde bedbalk zorgt dan weer voor een feiloze afwerking. Daarnaast bied het ook de nodige flexibiliteit om onderhoud en service op een efficiente manier uit te voeren. Doorheen het project werden door een nauwe samenwerking van de BU-Elektro en de BU-Medische gassen diverse op maat gemaakte bedbalken ontwikkeld en geplaatst.